zaterdag, augustus 11, 2007

Marktrock

zaterdag 11 augustus 2007

Marktrock schrapt rolstoel- voorzieningen

LEUVEN - De organisatie van Marktrock heeft in extremis alle voorzieningen voor rolstoelgebruikers geschrapt. Onder andere de rolstoelpodia op het Ladeuzeplein en de Oude Markt zijn niet gebouwd.


Oorspronkelijk was de organisatie van plan om verhoogde plateaus te bouwen op het Ladeuzeplein en de Oude Markt. Rolstoelgebruikers zouden daarvandaan een goed uitzicht hebben op het podium, en dat werd ook aangekondigd op de website. Die plannen zijn deze week afgeblazen. Speciale parkeerplaatsen zijn er evenmin.

De sanitaire voorzieningen op het Ladeuzeplein zouden wel toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, maar op de Oude Markt is er niets gepland. 'Voor sanitaire behoeften kunnen ze net als gewone festivalgangers terecht in de cafés', zegt Johan Vansina van de organisatie van Marktrock.

Volgens Vansina was het praktisch niet haalbaar om de plannen uit te voeren. 'Het is wel zo dat we er wat laat mee zijn begonnen, maar Intro (de organisatie die festivals toegankelijk wil maken voor gehandicapten, red.) stelde veel voorwaarden.'

De organisatie van Marktrock was te laat met de reservatie van een van de rolstoelpodia. 'De organisatie besliste naar eigen zeggen dinsdag om de samenwerking met Intro stop te zetten en alle overeenkomsten te annuleren. Het centrale nummer, waarop rolstoelgebruikers om assistentie kunnen vragen, zal dus niet in gebruik zijn. De vrijwilligers die Intro ter beschikking zou stellen om rolstoelgebruikers op het terrein te begeleiden, zijn er niet. Rolstoelgebruikers kunnen een beroep doen op Rode Kruisvrijwilligers als ze assistentie nodig hebben.

Jelle De Smedt van Intro is niet te spreken over de beslissing om de rolstoelpodia te schrappen. 'Marktrock is veel te laat begonnen met de organisatie. Wij gaan de meubelen niet redden met onze vrijwilligers. Zij zouden er toch niet veel kunnen doen, omdat er in niets is voorzien. We kunnen hen nu beter ergens anders inzetten.' De Smedt zakt zondag wel af naar Marktrock om te bespreken wat er mogelijk is voor volgend jaar. (bak)

bron: de standaard

Geen opmerkingen: